Exclusieve TT-film 1961 in het Drents Archief

Finish van Phillis in de TT.
Finish van Phillis in de TT.
Foto: Drents Archief

Assen – In de TT-week is in het Drents Archief een bijzondere film te zien: gemaakt tijdens de TT van 1961 door motorfabrikant Honda. Het Honda-team had in 1960 veel races gewonnen en bezat een sterk internationaal coureursteam. Reden genoeg voor de fabrikant om de successen een jaar later op film vast te leggen.

Het resultaat? Een bioscoopwaardige kleurenfilm met beelden van het circuit, de motoren, de race en sfeerbeelden uit dat jaar in Assen. De film is nooit eerder vertoond en mag ook niet buiten de deuren van het archief worden gedraaid.

Unieke kans

De Honda-film een gecombineerde film over de TT op het Britse Isle of Man en die in Assen. Op dinsdag 25, woensdag 26 en donderdag 27 juni vertonen wij het Asser gedeelte. Dit duurt ongeveer twintig minuten en is doorlopend te zien. Vanwege copyrights mogen we deze film niet buiten ons pand of online vertonen, het is dus in de TT-week een unieke gelegenheid deze film te zien.

De kleurenfilm uit 1961 is gedraaid op een breed formaat met speciale lenzen, wat een bijzonder effect geeft. De nadruk ligt vanzelfsprekend op Honda, waar niet alleen Japanse coureurs bij zaten maar ook een aantal Britten en een Rhodesiër. Team Honda verbleef in Hotel Braams in Gieten. De film bevat onder meer een vermakelijke, in scène gezette situatie waarin de Gieter jeugd de Japanse coureurs belaagt voor handtekeningen.

Er is veel aandacht besteed aan de cinematografie. De race is niet snel en flitsend gemonteerd maar juist met lange shots, meebewegend met de motoren om ze goed te kunnen volgen.

Mini-tentoonstelling: de TT van 1961

De Asser TT van 1961 was een triomf voor Honda met coureurs als Tom Phillis, Jim Redman en Mike Hailwood. Voor Phillis was het de laatste keer dat hij in Assen reed: het jaar erna verongelukte hij tijdens de TT op Isle of Man. Zijn vriend en collega Hocking was hiervan zo ontdaan, dat hij onmiddellijk ophield met motorracen.  

Het Drents Archief heeft naast de filmvertoning ook een mini-tentoonstelling van de TT 1961 ingericht. Zo zijn van alle genoemde coureurs de inschrijfformulieren te zien. Ook de originele deelnemerslijst van de 125CC is voor de gelegenheid uit depot gelicht. Rond de deelname van Mike Hailwood was gedoe omdat hij niet op tijd had gemeld dat hij zijn eigen benzine mee wilde nemen. Per telegram smeekte ‘Mike the Bike’ of hij toch mee mocht doen. Het lukte, Hailwood reed mee, won de 250CC en werd tweede in de koningsklasse. Ook zijn smeekbede is tijdens de TT-week te zien in de tentoonstelling.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen