Fietspaden Dwingelderveld krijgen grote onderhoudsbeurt

In het Dwingelderveld worden meerdere fietspaden aangepakt.
In het Dwingelderveld worden meerdere fietspaden aangepakt.
Foto: Natuurmonumenten

Natuurmonumenten start maandag 15 november met groot onderhoud van een aantal fietspaden door het Dwingelderveld. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden eind december afgerond zijn. Mochten de weersomstandigheden tegenzitten, dan lopen de werkzaamheden in 2022 door. De betreffende fietspaden zijn in die periode daarom afgesloten.

Het gaat onder meer om het doorgaande fietspad van het Bezoekerscentrum bij de Benderse in Ruinen naar de andere kant van het heideveld bij de radiotelescoop in Dwingeloo. De betreffende fietspaden in het Dwingelderveld zijn uitgevoerd in een halfverharding. In de loop der tijd groeien grassen uit de bermen over het pad en wordt het pad langzaam smaller.

Halfverharding

Nu worden de paden weer op oorspronkelijke breedte gebracht en waar nodig – veiligheidstechnisch – iets verbreed. Nadat een nieuwe toplaag is aangebracht, wordt de halfverharding geëgaliseerd en gewalst en zijn de fietspaden in principe weer goed fietsbaar. Voor een goed resultaat moeten deze werkzaamheden onder droge en vorstvrije omstandigheden plaatsvinden.

De afsluiting betreft de fietspaden Benderse-Astron (fietspad over de heide), Achter ’t Zaand-Anserpad en het fietspad langs het Achterlandseveen. Hans Krol, coördinator natuurbeheer van het Dwingelderveld: “Voor een goede uitharding van de fietspaden is het essentieel dat niemand de paden gebruikt tijdens de afsluiting. Bij te vroege betreding moeten alle werkzaamheden opnieuw worden uitgevoerd. Laten we er samen voor zorgen dat we straks weer mooie fietspaden hebben om te kunnen genieten door van dit prachtige natuurgebied.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen