Gaswinning bij Koloniën van Weldadigheid kan alleen zonder ‘onherstelbare schade aan het werelderfgoed’

Koloniën in Frederiksoord.
Koloniën in Frederiksoord.
Foto: Miranda Drenth

Gaswinning bij de Koloniën van Weldadigheid is alleen mogelijk als blijkt dat er geen onherstelbare schade aan het werelderfgoed ontstaat, vindt staatssecretaris van mijnbouw Hans Vijlbrief.

Vermilion wil meer gaswinning in en bij de gemeente Westerveld. Daar zijn negen locaties voor onderzocht, bij Vledder, Vledderveen, Wilhelminaoord en in Friesland bij Noordwolde. Dat ligt in (en in de buurt van) de Koloniën van Weldadigheid, sinds vorig jaar werelderfgoed. Uit onderzoek blijkt dat zes locaties een gevaar vormen voor de werelderfgoedstatus van de Koloniën.

Staatssecretaris Vijlbrief vindt dat het erfgoed en de status beschermd moet worden in plaats van te worden verkwanseld. “De nationale overheid heeft de plicht een aangewezen Unesco erfgoed in stand te houden en te beschermen. Gaswinning zal hier uitsluitend worden toegestaan als uit zorgvuldig onderzoek blijkt dat door gaswinning geen onherstelbare schade aan het werelderfgoed te verwachten is.”

Gaswinning mogelijk

Toch betekent het niet meteen dat de gaswinningsplannen van tafel zijn. “Een deel van de negen locaties heeft inderdaad negatieve effecten op onderdelen van de Koloniën van Weldadigheid. Er zijn echter ook locaties zonder negatieve effecten op het werelderfgoed. Deze uitkomsten worden nu eerst teruggelegd en besproken met de omgeving.”

Er volgt nog een tweede onderzoek. Het is aan de staatssecretaris om uiteindelijk wel of geen toestemming te geven voor de gaswinning.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen