Vitens verhoogt tarief voor drinkwater: ‘Ontkomen niet aan gestegen kosten voor energie, materialen en loon’

Foto: Unsplash

Vitens verhoogt de drinkwatertarieven volgend jaar. Vanaf 1 januari is de prijs voor 1000 liter drinkwater 0,85 eurocent. Dat is een verhoging van 13 cent.

Ook het vastrechttarief, dat is een bedrag dat iedereen betaalt ongeacht het verbruik, wordt verhoogd. Dit jaar staat het tarief op 47,96 per jaar, maar wordt verhoogd naar 54,50 euro.

Of de belasting op leidingwater ook duurder gaat worden is nog niet bekend. Dat is aan het Ministerie van Financiën. Half december komt het ministerie met duidelijkheid daarover. De belasting voor dit jaar is 39 cent per 1000 liter.

180 euro per jaar

De verhoging betekent dat een huishouden met een verbruik van 100.000 liter water, volgend jaar 178,50 euro kwijt is aan drinkwater. Een huishouden uit een persoon, gebruikt jaarlijks zo’n 46.000 liter water. Om een huishouden uit drie mensen gaat het om ongeveer 135.000 liter water.

Energie

Als verklaring voor de stijging geeft Vitens de extra kosten aan energie. “Het is onze taak om drinkwater betaalbaar te houden. Daar doen we alles aan. Maar ook wij ontkomen niet aan het doorberekenen van gestegen kosten voor energie, materialen en loon. Voor het oppompen, zuiveren en rondpompen van drinkwater is veel energie nodig.”

De tarieven staan voor een heel jaar vast.

Vitens

Vitens levert drinkwater aan inwoners van de gemeenten Meppel en Westerveld. Ook levert Vitens water in Friesland, Gelderland, Overijssel, Utrecht, Flevoland, vier van de vijf Waddeneilanden (Terschelling, Vlieland, Schiermonnikoog en Ameland) en de gemeenten Hilversum en Wijdemeren.

Wat een huishouden volgend jaar gemiddeld gaat betalen aan drinkwater.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen