Waterschap verhoogt belasting: gezin betaalt gemiddeld 18 euro meer, alleenstaande 12 euro

Het waterschap is onder meer verantwoordelijk voor schoon water in sloten.
Het waterschap is onder meer verantwoordelijk voor schoon water in sloten.
Foto: Pixabay

Waterschap Drents Overijsselse Delta verhoogt volgend jaar de waterschapsbelasting. Een gezin gaat gemiddeld 18 jaar euro meer betalen, een alleenstaande betaalt volgend jaar gemiddeld 12 euro meer.

De verhoging wordt onder meer veroorzaakt door stijgende prijzen en investeringen om de gevolgen van langere periodes van droogte én hevige piekbuien op te vangen. “Omdat de uitdagingen waarvoor wij als waterschap staan steeds groter worden, ontkomen we helaas niet aan een tariefstijging”, legt Herman Odink, portefeuillehouder financiën bij het waterschap, uit.

Extremen in het weer

Zo kampt het waterschap met hogere energiekosten. Daarnaast wordt het werk van het waterschap steeds complexer door onder meer het extremere weer. Het waterschap waar Westerveld onder valt merkt dan ook de gevolgen van de extremen in het weer: meer en langere periodes van droogte en fellere regenbuien. “We investeren in maatregelen om zowel hevige piekbuien als periodes van langdurige droogte op te kunnen vangen”, licht Odink toe.

“We doen ons best wateroverlast zoveel als mogelijk te voorkomen. Tegelijkertijd willen we water op voorraad hebben voor als het een tijd niet regent. De droge zomer van het afgelopen jaar en het hoogwater in het begin van het jaar maken de gevolgen van de klimaatverandering concreet en zichtbaar.”

Het waterschap is verantwoordelijk voor voldoende water en veilige dijken en blijft daarnaast ook hard werken aan schoon water in sloten, weteringen, kanalen en rivieren. Door te bezuinigen en reserves in te zetten, wil het waterschap de stijging van de tarieven zoveel mogelijk beperken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen