Rechtswinkel heeft forse stijging adviesvragen in 2023

Foto: Pixabay

Meppel/Havelte – Het aantal cliënten dat bij de Rechtswinkel advies komt vragen is het afgelopen jaar wederom gestegen. Dit valt te lezen in het Jaarverslag 2023 van de Rechtswinkel. Er waren in 2023 in totaal 819 cliënten (in 2022 : 711 ). Een stijging van ruim 15 %.

Inwoners uit met name Steenwijkerland maar ook de omliggende plaatsen als bijvoorbeeld Wolvega, Havelte en Meppel wisten de Rechtswinkel regelmatig te vinden voor juridisch advies. Toch is de functie van de Rechtswinkel, ondanks dat zij al 35 jaar bestaat, nog vrij onbekend in deze plaatsen. De Rechtswinkel geeft gratis advies over allerlei juridische zaken op het gebied van bijvoorbeeld Arbeidsrecht, Wonen, Personen en Familierecht en Consumentenrecht. Er zijn daarvoor open spreekuren (maandag t/m donderdag van 9.00 uur tot 12.00 uur) op het bureau in Steenwijk. Ook telefonisch of per mail kan men zaken voor leggen.

Een lage drempel

Er is dus een lage drempel om snel even een vraag te stellen of een probleem te bespreken. De Rechtswinkel wordt geheel gerund door acht vrijwilligers met een juridische achtergrond of met een lange werk- en levenservaring op het gebied van regelgeving en procedures. Bij ingewikkelde vragen of zaken waar een langduriger traject aan vast zit, wordt doorverwezen naar een netwerk van advocaten, notarissen, mediators, deurwaarders en sociaal werk uit de regio waar de Rechtswinkel mee samenwerkt.

Arbeidsrecht

Wat voor zaken kwamen er nu vooral voorbij in het afgelopen jaar? De meeste vragen lagen afgelopen jaar op het gebied van Arbeidsrecht (25 %). Vaak gaat het om dreigend ontslag of beëindigingsovereenkomsten, ziektewet of cao vragen. Vragen rond “Wonen” zoals huurbescherming, erfgrens ruzies, onderhoud, of het (ver)kopen van een huis komen met 20 % op de 2e plaats. Familie en Personenrecht kwam met 19 % als derde naar voren. Hier moet men denken aan vragen rond scheiden, alimentatie, ouderschap/gezag en erfrecht. Ook zien we dat veel cliënten nog vragen hebben op het gebied van aankoop van een product of dienst wat niet goed is gegaan, incassobureau vorderingen etc. Kortom een breed scala van vragen waarbij men bij de Rechtswinkel komt. Vaak direct geholpen maar ook regelmatig doorverwezen naar iemand uit het professionele netwerk van de Rechtswinkel.

Steun en toeverlaat

Tenslotte zijn we nog voor veel mensen een steun en toeverlaat voor advies over de Belastingen en de vele toeslagen die er zijn. Soms betreft het mensen die zowel in Nederland als in hun land van herkomst hebben gewerkt. Voor al deze typisch financiële vragen is op de maandagmorgen een extra spreekuur voor.

Het jaarverslag is op verzoek te ontvangen per mail. De Rechtswinkel is gevestigd aan het Stationsplein 10 te Steenwijk. (www.rechtswinkelsteenwijk.nl)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen