Feestelijke opening vernieuwd tennispark HTC in Havelte

Dynamictennis in Havelte. Zaterdag 30 maart tussen 15.00 en 17.00 uur kan iedereen er op het vernieuwde tennispark kennis mee maken.
Dynamictennis in Havelte. Zaterdag 30 maart tussen 15.00 en 17.00 uur kan iedereen er op het vernieuwde tennispark kennis mee maken.
Foto: Betsy Koning

Havelte – Drukte alom bij de Havelter tennisclub HTC. Het tennispark aan de Binnenesweg/Havelter Schapendrift heeft wederom een gedaantewisseling ondergaan. Een gloednieuwe vijfde smashcourtbaan vervangt de oude versleten kunstgrasbaan.

En als eerste vereniging in Noord-Nederland biedt de club de mogelijkheid om op een smashcourtbaan dynamictennis te spelen, een redelijk nieuwe vorm van tennis, met name aantrekkelijk voor wat ouderen. De feestelijke officiële opening van het vernieuwde tenniscomplex vindt plaats op zaterdag 30 maart van 15.00 tot 17.00 uur. Wethouder Doeven van de gemeente Westerveld, waartoe Havelte behoort, verricht de openingshandeling. En spelers uit de top-10 van dynamictennis spelen een demonstratiepartij.  Zij geven tevens aanwijzingen aan anderen, die deze middag dynamictennis willen spelen

Plaatsing lichtmasten

Dat wethouder Doeven en een van de betrokken ambtenaren dit festijn bijwonen zegt veel over het belang dat de gemeente hecht aan de rol, die de tennisclub vervult op het gebied van sport en gezond bewegen. En tevens HTC voor de renovatie financieel ondersteunt in de vorm van subsidie. Ook van de rijksoverheid (het ministerie van VWS) ontvangt de club een subsidie, waarmee de plaatselijke en landelijke overheid voor een aanzienlijk deel de kosten van zo’n 130.000 euro voor hun rekening nemen. Die kosten betreffen eveneens de aanschaf en plaatsing van lichtmasten. Terwijl ook het tennispark en het clubhuis voor mensen met een beperking/rolstoelgebruikers volledig toegankelijk zijn gemaakt onder meer door het straatwerk aan te pakken. Drempelloos sporten noemt de club dat.

Gezond bewegen

Met de aanleg van de nieuwe tennisbaan en een speciaal dynamictennisveld speelt HTC in op de toekomstige bevolkingssamenstelling en de wensen op het gebied van gezond bewegen. Immers naar verwachting worden er in de nabije toekomst woningen in Havelte gebouwd en neemt de gemiddelde leeftijd van de mensen toe.

HTC telt momenteel zo’n 270 leden, van wie het grootste deel recreatief geregeld z’n balletje slaat. De meer competitieve tennissers komen in Havelte eveneens aan hun trekken. Liefst zestien teams nemen aan de voorjaarscompetitie deel, ruim honderd tennissers kwamen vanaf oktober in actie tijdens een wekelijks dubbelspeltoernooi en in een dit seizoen ingevoerde laddercompetitie namen zo’n vijftig liefhebbers het tegen elkaar op. Kortom, tennissen bij HTC betekent niet alleen een competitieve sport, maar het sportieve karakter en gezelligheid zijn ook speerpunten voor de clubleiding.

Tafeltennis zonder tafel

Wat is dynamictennis precies voor sport of spel? Het is eigenlijk een vorm van tafeltennis, maar dan op de grond, zonder tafel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze sport in ons land in de jaren ’80 van de vorige eeuw bij tafeltennisclubs is ontstaan. In de afgelopen jaren heeft het zich verbreid tot een activiteit in sporthallen en buurthuizen. En het is sinds enkele jaren ook gepromoveerd tot een buitengebeuren bij tennisclubs.

Het dynamictennisveld is kleiner dan een gewone tennisbaan. Dynamictennis wordt gespeeld op een veld van 14 bij 5,5 meter. Een normaal tennisveld is bijna 24 meter lang en ruim 8 meter (enkelspel) of bijna 11 meter (dubbelspel) breed. Het net is met zo’n 85 centimeter wat lager dan bij tennis (rond 1 meter). Ook de spelregels zijn anders, vergelijkbaar met tafeltennis oude stijl. Een set gaat tot 21 punten (met een verschil van 2 punten). De bal mag niet bovenhands worden opgeslagen, maar moet eerst op de grond worden gestuit. En in het dubbelspel dient de foambal (even groot als de normale tennisbal, maar van zachter lichter materiaal) steeds om de beurt worden teruggeslagen, net als bij tafeltennis.

Het dynamictennisveld met een speciale inslagwand wordt door de club tevens gebruikt als oefen- en speelruimte voor de jeugd. Verschillende jeugdleden hebben zich inmiddels verdienstelijk gemaakt door die oefenwand met schilderingen te verfraaien.

Op zaterdag 30 maart zijn niet alleen de huidige leden van HTC van harte welkom, maar kan iedere inwoner kennismaken met de vereniging en het vernieuwde complex bekijken. En genieten van de dynamictennis-demonstratie of zich aanmelden als nieuw lid voor ‘gewoon’ tennis of dynamictennis.  Dat kan via een aantrekkelijk instaptarief

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen