Werken in de Groentetuin tegenover het gemeentehuis in Diever

De groentetuin wordt klaargemaakt voor het seizoen.
De groentetuin wordt klaargemaakt voor het seizoen.
Foto: Eigen foto

Diever – Aan de Raadhuislaan in Diever tegenover het gemeentehuis van Westerveld is het voormalige schapenweitje geschikt gemaakt voor een moes- en bloementuin. Ruim 2000 m2 grond is grondig bewerkt met hulp van de lokale loonwerkbedrijven Wijntjes-Vink uit Dwingeloo en Dolsma uit Wapserveen, de gemeente Westerveld én vele vrijwilligers.

Aan het werk zijn een groep van 40 asielzoekers tussen de 14 en 18 jaar, veelal afkomstig uit Eritrea en Syrië. Maar ook een groep leerlingen van Stad & Esch in Diever. Beide groepen worden begeleid door de ervaren bloemist Liesbeth de Boer uit Diever. De officiële opening van het groenproject is op dinsdag 9 april om 14.30 uur, door burgemeester Rikus Jager en wethouder Henk Doeven.

Harrie Boerhof was aanwezig in het Hart van Diever tijdens de bekendmaking van de komst van een groep jonge asielzoekers. Er werden vrijwilligers gezocht en Harrie opperde het idee om een soort groentetuin te starten. Liefst een half hectare, deels machinaal en deels met de hand in te zaaien. Gemeente en COA waren enthousiast. Maar toen Harrie rondvroeg naar een mogelijke locatie en wat de plannen waren, gingen veel deuren dicht. Met veel doorzettingsvermogen en meedenken vanuit wethouder Henk Doeven werd uiteindelijk het schapenweitje aangewezen. Met steun van de gemeente werd de toplaag eraf gehaald en de grond met een spitmachine gespit.

Volop bemesting als compost

Het weitje was lang niet in gebruik maar dankzij machinale bewerking, volop bemesting als compost en champignonmest kwam de grond klaar voor gebruik: de jongens kunnen aan het werk. ‘We hebben ook een container kunnen regelen, om de spullen op te bergen en om even te zitten als het regent,’ vertelt Harrie. ‘Iedere woensdag- en vrijdagmiddag zijn de jongens aan het werk. Ze zijn enthousiast, fanatiek en het zijn plezierige jongens in de omgang en om mee te werken. Deze jongens willen gewoon aan de slag, hoe eerder hoe beter… ook wat mij betreft! De eerste partij groenteplanten is inmiddels gezet, zodat we de oogstperiode wat langer kunnen maken tot zeker november.’ Het project is van de COA, maar er is ook een samenwerking met de school Stad & Esch Diever: één dagdeel in de week gaat een groepje leerlingen voor het vak biologie hier aan het werk, onder begeleiding van een leerkracht.

15 tot 20 soorten groente

De ervaren en heel goede bloemist Liesbeth de Boer uit Diever heeft heel veel affiniteit met groente en begeleidt de beide groepen. Liesbeth krijgt hierbij hulp en ondersteuning van een aantal vrijwilligers. Met haar liefde voor bloemen komen er naast groenten ook bloemen bij, zodat er boeketten gemaakt kunnen worden. De groente is deels voor eigen gebruik -de jongens moeten zelf hun potje koken- en Landhotel Diever heeft aangegeven interesse te hebbe om groenten af te nemen. ‘Er worden zo’n 15 tot 20 soorten groente verbouwd: koolsoorten, stokbonen, aardappelen, slasoorten, bieten, sjalotten, andijvie en nog veel meer. Een deel is aangeboden door tuinders, een deel is gekocht met een startbudget van het COA.’

Liesbeth is enthousiast en heeft veel zin in deze uitdaging. Ze is ook nieuwsgierig. ‘Naar de samenwerking met deze jongeren, maar ook naar wat een stuk grond opbrengt als je er zoveel energie, liefde en aandacht instopt.’ Na de opening op 9 april gaat Liesbeth aan de slag.

Inwoners of bedrijven die meer willen weten of mee willen werken aan dit tuinproject kunnen contact opnemen met Harrie Boerhof, 06 53 11 92 33.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen