Dwingelderveld krijgt extra ruimte voor ganzen

Vooral de grauwe gans maakt veel schade.
Vooral de grauwe gans maakt veel schade.
Foto: Pixabay

Bij Dwingelderveld wordt gekeken of er extra ruimte gemaakt kan worden voor ganzen. Er moet meer ruimte komen waar de ganzen voedsel kunnen vinden.

Faunabeheereenheid Drenthe pleit daarvoor bij de provincie. Onlangs heeft de organisatie daarvoor een ganzenakkoord aan de provincie overhandigd. Daarin staat dat er actief wordt gezocht naar 500 hectare aan extra foerageergebieden voor ganzen. In die gebieden kunnen zij op zoek naar voedsel. Deze gebieden moeten komen in landbouwgebieden.

“De grondgebruikers ontvangen hiervoor een vergoeding van de provincie”, vertelt voorzitter Piet van Dijk. “Ook de manier van compenseren wordt vereenvoudigd om de deelnamebereidheid te vergroten.” De provincie vroeg aan de organisatie om met het akkoord te komen.

Schade voor de landbouw

Internationaal gezien is ons land van groot belang voor overwinterende watervogels waaronder ganzen. Meer dan de helft van de Noordwest-Europese populatie overwintert in Nederland. Maar ook het aantal ganzen dat het hele jaar in ons land blijft, groeit de laatste jaren sterk. Dit leidt tot meer schade aan landbouwgewassen.

In Drenthe overwinterde vorig jaar zo’n 14.000 ganzen, voornamelijk rietganzen en kolganzen. In 2019 waren het er nog geen 10.000. De getaxeerde schade daardoor is de afgelopen jaren flink toegenomen. Vorig jaar veroorzaakte ganzen voor bijna 310.000 euro aan schade op landbouwpercelen.

De rietgans komt het meest voor in Drenthe, maar veroorzaakt nauwelijks schade.

Opvallend is dat de rietgans juist weinig schade veroorzaakt. De meeste schade komt van de grauwe gans, waar zo’n 10.000 van overwinterde afgelopen jaar. De grauwe grens is voor meer dan de helft van de schade verantwoordelijk. In de zomermaanden maken alle ganzen nog eens voor 75.000 euro aan schade. In de zomermaanden zijn er veel minder ganzen: nog geen 10.000. Dan is het juist de grauwe gans die veel voorkomt.

Dwingelderveld

De ganzen overwinteren in de winter vooral bij Nijeveen, Roden, Coevorden en Dwingelderveld. Behalve bij Dwingelderveld moet er ook extra ruimte komen bij het Leekstermeer, Hunze, Bargerveen, Coevorden en Nijeveen.

Het akkoord moet zorgen voor een balans tussen het beschermen en beheren van ganzen. Bij beschermen gaat het om de ruimte voor het dier en de internationale verplichting die Nederland heeft voor trekganzen. Bij beheren gaat het om het voorkomen van schade aan landbouwgewassen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen