Hoogeveen/Dwingeloo - In de provincie Drenthe waren op vrijdag 3 en zaterdag 4 november ruim 1422 deelnemers actief tijdens de 23eeditie van de Nationale Natuurwerkdag. Op 64 locaties werden de handen uit de mouwen gestoken voor verschillende natuurklussen, zoals het bouwen van insectenhotels, het planten van bloembollen en het maken van takkenrillen. In Dwingeloo werd op het Scouting Labelterrein gewerkt door liefst 70 vrijwilligers.
Vrijwilligers konden zich opgeven voor een klus in de buurt, alleen of samen met familie en vrienden. De organisatie van de Natuurwerkdag onderstreept het belang van de inzet én samenwerking van vrijwilligers voor natuur en landschap. De klussen op de Natuurwerkdag dragen bij aan de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Een gezonde leefomgeving is belangrijk om effecten van klimaatverandering op te vangen. Gezonde natuur helpt hittestress te voorkomen en zorgt voor wateropvang in tijden van extreme regenval. Dankzij de inzet van vrijwilligers kunnen we blijven genieten van deze gezonde omgeving. Daarnaast is de Natuurwerkdag een mooie manier om nieuwe mensen te ontmoeten en om samen met anderen iets te ondernemen.
Drentse aftrap
De officiële Drentse aftrap vond zaterdag 4 november plaats bij IVN Hoogeveen. Gedeputeerde
Egbert van Dijk, klimaatburgemeester Grietje Loof en Erik de Gruijter, directeur van Landschapsbeheer Drenthe, openden de Natuurwerkdag. “In de politiek wordt veel gepraat over landschap en natuur, maar wat is er mooier dan een Natuurwerkdag? Een moment waar je echt iets doet. Ik persoonlijk, maar ook de provincie die financieel bijdraagt om dit soort dagen te organiseren. Dagen waar we niet praten, maar vooral samen iets doen voor de omgeving”, aldus gedeputeerde van Dijk. Na de aftrap staken beide heren, samen met wethouder Mark Tuit, zelf de handen uit de mouwen. Met zijn drieën realiseerden zij een ‘voelpad’, een pad met verschillende ondergronden om bezoekers van het Steenbergerpark spelenderwijs kennis te maken met diverse materialen.
Natuurwerkdag Junior
Op vrijdag 3 november vond er, voor het derde opeenvolgende jaar, een Junior editie plaats voor leerlingen van het basisonderwijs. Voor deze jongeren zijn speciale klussen in de natuur georganiseerd zodat zij kunnen ervaren hoe het is om buiten bezig te zijn. Onder begeleiding van Landschapsbeheer Drenthe werden door 3 verschillende basisscholen door 44 leerlingen gewerkt aan diverse activiteiten. Zo knipten de leerlingen van ’t Echtenest in Echten de ongewenste opslag weg op een nabij gelegen heideterrein. CBS Willem Alexander in Erica ging aan de slag op het schoolplein. Daar maakten de leerlingen maakten het plein winterklaar. In Noordscheschut hielp CBS De Regenboog de werkgroep van het belevingsbos. Samen ruimden het zwerfafval op en maakten de vogelhuisjes schoon voor komend broedseizoen.
Plan Boom
Alle deelnemers aan de Natuurwerkdag in Drenthe kregen dit jaar van Plan Boom een bijvriendelijk boompje. De aanplant van deze boompjes is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar draagt ook bij aan een gezond klimaat. Het gaat om streekeigen soorten, bomen die van oorsprong in Drenthe voorkomen.
De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties. Mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, de provincie Drenthe, de Drentse gemeentes en Plan Boom. Partners van de Natuurwerkdag zijn: Stichting Het Drentse Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.