Dieverbrug - De feniks die uit de as herrijst, vliegt uit naar de Chinese hoofdstad Beijing. Het grote schilderij dat kunstenaar Willem Vos uit Dieverbrug speciaal maakte voor de tentoonstelling over de grote brand die Dwingeloo 100 jaar geleden teisterde, maakt onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Eurovisions: A Kaleidoscope of European Art in China’. Deze vindt van 24 mei tot 22 juni plaats in het gerenommeerde Contemporary Art Archive Museum.
Het is de tweede keer dat Vos uitgenodigd wordt voor een internationale tentoonstelling in China. Vorig jaar waren acht van zijn kunstwerken te zien in het Hong Art Museum in Chongqing, er werden er uiteindelijk maar liefst zes verkocht en dat was een groot succes voor de Dwingeler. „Ik ben zeer vereerd dat ik nu ook mag deelnemen aan de tentoonstelling in Beijing, daarna wordt een selectie van mijn werk op het Chinese eiland Hainan tentoongesteld”, kijkt Vos alvast vooruit.
Allesverwoestende brand
De kunstenaar reist ook nu weer af naar China om bij de opening van de tentoonstelling aanwezig te zijn. „Ik heb mij voorgenomen om overal waar ik exposeer bij de opening aanwezig te zijn.” Vos vindt het bijzonder dat een schilderij dat hij speciaal maakte voor de manifestatie rond de allesverwoestende brand in Dwingeloo van 1923, nu de oversteek naar het Verre Oosten maakt. „Ik heb toen eerst de kerk geschilderd en die daarna in de fik gestoken. Vervolgens heb ik de feniks geschilderd. Deze herrijst trots uit de as en hij staat symbolisch voor de herbouw van De Siepel.” Uiteraard is het geen klein schilderij: 1.60 bij 1.20 meter.
Een bepaald mysterie
Volgens Willem Vos is het mooie aan het schilderij dat het een gebeurtenis is die overal kan plaatsvinden, een wederopstanding na een dramatische gebeurtenis. „En het mooie is dat er een bepaald mysterie in zit. Mensen vragen me naar de betekenis, maar ik ben er niet van om een kunstwerk uit te leggen, de betekenis mag iedereen zelf invullen.” De schilder is na zijn eerste bezoek aan China in positieve zin geraakt door het land. „Je gaat er met een bepaalde verwachting heen, maar het was compleet anders. Louter vriendelijke mensen en alles goed georganiseerd. De Chinezen waren onder de indruk van mijn schilderijen, bovendien waarderen ze het als je zelf ook aanwezig bent bij de opening, dat vinden ze een grote eer.”
In Beijing exposeren dertig Europese kunstenaars, elk met acht werken. Willem Vos verscheept de grote schilderijen met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, in de hoop dat ze uiteindelijk in China worden verkocht. Dit jaar exposeert Vos acht maanden lang, want behalve in China is hij ook gevraagd voor exposities in Hamburg en Bad Tölz.