Gemeente Westerveld kleurt oranje: stop geweld tegen vrouwen

25 nov 2023, 9:55 Nieuws
wes orange the world wethouder soroptimisten en ambtenaren
Eigen foto
Diever - Wereldwijd wordt er van 25 november tot 10 december aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen, met de internationale campagne Orange the World. Gemeente Westerveld is #medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij deze campagne.
Vanaf 25 november, ‘de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen’ kleuren diverse gebouwen in de gemeente oranje, waaronder de raadszaal van het gemeentehuis. Gisteren werd bij het gemeentehuis in Diever samen met Soroptimistclub De Reestlanden al officieel stilgestaan bij de campagne. Wethouder Jacob Boonstra: “Het is in Nederland helaas nog zo dat bijna de helft van alle vrouwen en meisjes (ooit) te maken krijgt met geweld. Dat is onaanvaardbaar. Daarom ondersteunen wij als gemeente de strijd tegen geweld tegen vrouwen.” Tijdens de campagne wappert ook een Orange the world-vlag bij het gemeentehuis en worden op diverse plaatsen in de gemeente oranje handjes gespoten. De campagne duurt tot Internationale Mensenrechtendag op 10 december.
wes oprange the world schoenen
De raadszaal kleurt oranje.

Maatschappelijk probleem

Geweld tegen vrouwen is een alledaags probleem waar wereldwijd één op de drie vrouwen mee kampt. In Nederland heeft 45 procent van de vrouwen en meisjes aangegeven dat zij een keer in haar leven slachtoffer is geweest van lichamelijk, mentaal of seksueel geweld. De definitie van geweld tegen vrouwen omvat niet alleen deze drie aspecten. Hieronder wordt ook verstaan dat een vrouw bijvoorbeeld financieel afhankelijk wordt gemaakt, dat vrouwen sociaal geïsoleerd kunnen worden of dat er online intiem beeldmateriaal kan worden geplaatst en verspreid. Oftewel, geweld tegen vrouwen is een probleem dat zowel thuis, op straat, op het werk als online kan plaatsvinden.

Femicide

Tijdens de aftrap van de campagne gisteren op het gemeentehuis was er ook aandacht voor femicide oftewel vrouwenmoord. In het gemeentehuis zijn gedurende de campagne ook twee paar oranje schoenen te zien. Jacqueline Eggink – Viallé van Soroptimistclub De Reestlanden Westerveld: ”Deze schoenen staan voor de twee vrouwelijke slachtoffers die gedurende de campagneperiode vermoord kunnen gaan worden. Gemiddeld wordt er elke acht dagen in Nederland een vrouw vermoord, vanwege het feit dat ze vrouw is. Femicide kent geen afkomst, sociale klasse of religie. De slachtoffers hebben niets met elkaar gemeen, behalve iets essentieels: zij zijn vrouw.”

Ik ben #medestander

In Nederland doet inmiddels een overgrote meerderheid van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne door ook extra aandacht te besteden aan het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes. Iedereen kan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Bij het aanpakken van geweld moet er ook aandacht worden besteed aan signalering, melding en hulpverlening. Niet alleen moet hier de focus liggen op vrouwen en meisjes, ook mannen en jongens moeten hierin betrokken worden, want zij kunnen het verschil maken.
Tijdens de Orange the World campagne wordt iedereen uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden als medestander in de strijd tegen geweld. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl . Hiermee geef je aan dat je je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als individu, als professional, als vriend, teamgenoot, buur of collega. Mensen die medestander zijn krijgen een speciale nieuwsbrief met allerhande praktische tips over wat je kunt doen in je dagelijks leven om geweld en intimidatie tegen vrouwen te helpen voorkomen en stoppen.

Als je slachtoffer bent?

Als je slachtoffer van fysiek, seksueel of psychisch geweld bent, of straatintimidatie meemaakt, maak dan altijd een melding bij de politie. Je kunt zelf kiezen of je er een aangifte van wil maken of het bij een melding wil houden. Een melding is heel belangrijk om de omvang van het probleem duidelijk te maken, en om ervoor te zorgen dat het andere vrouwen niet overkomt. Je kunt voor hulp ook bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld op telefoonnummer 0800-0188. Je kunt ook Slachtofferhulp bellen op telefoonnummer 0900-0101 en je kunt melding van huiselijk geweld maken bij Veilig Thuis via telefoonnummer 0800-2000. Een overzicht van meldpunten in Nederland voor verschillende vormen van geweld is hier te vinden: https://geweldtegenvrouwenmelden.nl/ik-wil-melden/
wes oprange the world schoenen
Schoenen symbool voor de twee vrouwelijke slachtoffers die komende campagneperiode vermoord kunnen gaan worden. (Foto: Gemeente)