Diever - Burgemeester Jouke Spoelstra reikte vanmorgen namens de Koning aan twee inwoners van de gemeente Westerveld een Koninklijke onderscheiding uit. De heer Quist uit Dwingeloo en mevrouw Lanting-Massier uit Nijensleek ontvingen in de raadzaal van het gemeentehuis in Diever de versierselen behorend bij de onderscheiding tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Burgemeester Jouke Spoelstra staat graag uitgebreid stil bij dit bijzondere moment: “De Koninklijke onderscheidingen zijn er voor mensen die zich op bijzondere of uitzonderlijke wijze ingezet hebben voor onze samenleving. Bijvoorbeeld voor vrijwilligers die zich langdurig hebben ingezet voor sport, cultuur, religieus leven, natuur of mensen. Deze vrijwilligers zijn van ongekend belang voor onze samenleving en zorgen er, vaak geruisloos, voor dat vele organisaties en verenigingen kunnen blijven bestaan. Met een Koninklijke onderscheiding, voorgedragen door hun directe omgeving, laten we zien dat we hun inzet waarderen en bedanken we hen voor hun toewijding.”
Rien Quist heeft zich ruim 16 jaar, gemiddeld 24 uur per week, ingezet voor Slachtofferhulp Nederland. Quist legt contact met slachtoffers na ingrijpende gebeurtenissen, zoals misdrijven of verkeersongevallen. Hij biedt emotionele en praktische ondersteuning, juridische hulp en begeleidt lotgenoten. In de loop der jaren heeft Rien Quist zich ontwikkeld tot zedenspecialist en sinds 2021 begeleidt hij ook slachtoffers met een chronisch trauma verleden. Met zijn rustige en empathische houding weet de heer Quist slachtoffers veiligheid en vertrouwen te geven. Quist zet(te) zich bovendien in voor de ontwikkeling van trainingen voor slachtoffers, bijvoorbeeld op het gebied van zelfredzaamheid, en is een uiterst betrokken mentor van nieuwe collega's en stagiairs.
Leone Esther Lanting-Massier heeft zich 25 jaar lang ingezet als pleegouder. Eerst een aantal jaren in de kortdurende crisisopvang en vanaf 2003 in perspectief biedende opvang. Maar liefst tien jonge pleegkinderen kregen bij mevrouw Lanting en haar echtgenoot een warm en veilig thuis. In totaal zeven kinderen in huis vroeg veel organisatievermogen en flexibiliteit van Lanting, tijdens de gewone dagen, maar bijvoorbeeld ook op vakantie. Naast haar inzet als pleegouder was mevrouw Lanting 25 jaar actief (tot 2021) in de Baptistengemeente in Steenwijk. Ook daar werkte ze veel met kinderen, zoals onderwijs voor kinderen in de basisschoolleeftijd (zondagschool). Ook maakte ze deel uit van het bestuur van de Baptistengemeente en ondersteunde zij binnen de kerk waar nodig. Momenteel is mevrouw Lanting actief bij team Welcome van Mozaïek 0521, een kerk in Steenwijk, eerst als vrijwilliger en later als teamleider.