Schooljeugd Westerveld maakt kunstbelevingspad

11 okt , 9:02 Nieuws
pix pencils 6099511 1280
Pixabay
Diever - De leerlingen van groep 1 tot en met 6 in Westerveld maken samen het kunstbelevingspad Woldkunst. Ze schrijven daarvoor gedichten en maken land art kunstwerken met het thema ‘voedsel’. Het pad is open vanaf donderdag 17 oktober.
De route is 2,3 kilometer lang en begint bij camping Diever aan de rand van het Drents-Friese Wold. Er is een toegangspoort gemaakt door kunstenares en beeldend docent Bernadette Berends met scouting Van Swietengroep.

Poëzie op paaltjes

Dichteres Marloes van der Singel maakt met de groepen 1 en 2 een klassengedicht. De kinderen van groep 3 en 4 schrijven onder haar begeleiding een eigen gedicht. Bert Idserda van Laseridee graveert de gedichten op bordjes en monteert ze op paaltjes. Een wisselende selectie krijgt een plek langs het kunstbelevingspad.
De leerlingen van groep 5 en 6 gaan het bos in om kunstwerken te maken van natuurlijke materialen. Dat doen ze samen met Bernadette Berends. Ook deze land art kunstwerken zijn straks te zien langs de route.

Cultuur en natuur

Woldkunst is onderdeel van het kunstonderwijsprogramma Cultuurmenu Westerveld waar alle scholen aan meedoen. In het Cultuurmenu komen dit jaar cultuur en natuur samen rond het thema voedsel. De kinderen krijgen een digitale les van IVN Natuureducatie over voedsel in het bos en een les over landart van Bernadette. Ze kunnen vragen stellen aan boswachter Lysander van Oossanen van Staatsbosbeheer, Matthijs ter Bork van IVN en Bernadette.
De coördinatie van Woldkunst is in handen van Maarten Gal van CultuurKlik. Het project is mogelijk gemaakt door de gemeente Westerveld. Het busvervoer van de leerlingen naar het bos is mogelijk met financiële steun van Ondernemend Westerveld.
Een voorproefje: groepsgedicht groep 1-2B van De Bosrank in Havelte
Eekhoorn
daar gaat eekhoorn met zijn knuffelstaart
zo groot en zo zacht
hij vliegt door het bos,
met een eekhoorntjesvaart
en zijn bruine, zwarte of oranje vacht
eekhoorn piept boos,
want hij is het zat
elke dag maar weer eikels en nootjes
hij wou dat hij toch eens iets anders at
popcorn en chippies, of lekkere broodjes
de herfst kleurt het bos oranje, rood en geel
en eekhoorn roept:
‘ik krijg die nootjes niet meer door mijn keel!
ik ga nu naar de winkel voor donuts en taart’
en hop, daar gaat eekhoorn met zijn knuffelstaart