Diever - 80 jaar vrijheid: een belangrijke mijlpaal in deze tijd. Een tijd om stil te staan bij het verleden. In en rondom Diever zijn veel monumenten en gedenkplekken welke verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog. In een speciale herdenkingswandeling ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid kun je deze plekken al wandelend bezoeken. De wandeling biedt de wandelaar gelegenheid om meer te weten te komen over de historie van Diever tijdens WOII.
Via de Gemeente Westerveld, werden Dorpsbelangen/Diever Ommetjes benaderd of zij nog wat wilden doen in het kader van 80 jaar vrijheid? De Gemeente Westerveld inventariseert alle activiteiten die in de gemeente gehouden worden en maken deze kenbaar aan de inwoners van Westerveld.
Evelien de Nekker en Ellen Kamphuis van de Diever Ommetjes zagen dit meteen als een uitgelezen kans. Gewapend met pen en papier en een overzicht van het wandelnetwerk en alle oorlogsmonumenten gingen ze op pad en al snel was er een mooie wandeling uitgerold.
De wandeling is ongeveer 14 kilometer lang en volgt grotendeels het wandelknooppunten netwerk. De start is op de Brink van Diever. De wandeling doet diverse herdenkplekken aan waaronder de begraafplaats met oorlogsgraven, het gedenkteken voor de werkkampen Diever A en Diever B en het onderduikershol. Het is een bosrijke wandeling over grotendeels onverharde paden. Goed schoeisel is dus wel een vereiste. Halverwege de wandeling kan er gestopt worden bij Camping Hoeve aan de Weg. De wandelaar kan genieten van al het moois dat het Drents Friese Wold te bieden heeft.
De wandeling wordt gepubliceerd op de website van Dorpsbelangen Diever. Hier vind je de routebeschrijving, het routekaartje, uitleg over de herdenkplekken en het GPX-bestand. De route is niet bepijld. https://dorpsbelangendiever.nl Bij onder andere de TIP en Plus zullen de routes gratis verkrijgbaar zijn.
Mede mogelijk gemaakt door Dorpsbelangen Diever, Staatsbosbeheer, Recreatieschap Drenthe en Historische Vereniging Diever.