De Koloniën van Weldadigheid, waartoe
Frederiksoord en
Wilhelminaoord behoren, zijn toegetreden tot het netwerk van de Canon van Nederland. Dat is een lijst met die chronologisch een samenvatting geeft van de geschiedenis van Nederland. De Canon werd in 2006 samengesteld in opdracht van de Nederlandse staat.
De officiële markering van de toetreding vond plaats in Museum de Proefkolonie in Frederiksoord in het bijzijn van leerlingen van obs de Kievitshoek uit Wilhelminaoord en gedeputeerde Nelleke Vedelaar. In het Canonnetwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. De historische locaties in Frederiksoord-Wilhelminaoord en Veenhuizen van de Nederlandse Koloniën van Weldadigheid zijn als sleutelstuk opgenomen.
Bordje
De toetreding tot de Canon van Nederland vond plaats door middel van het onthullen van een bordje in Museum de Proefkolonie. Gedeputeerde Vedelaar deed dit samen met een leerling van de school in Wilhelminaoord. De Canon is een inspiratiebron voor het onderwijs. Sinds 2010 is deze opgenomen in de kerndoelen voor het primair en voortgezet onderwijs.
Ook in het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen komt het Canonbordje te hangen. Onder de Koloniën van Weldadigheid valt namelijk ook Veenhuizen.
Werelderfgoedstatus
Tussen 1818 en 1825 worden zeven Koloniën van Weldadigheid aangelegd in Noord-Nederland en Vlaanderen. Doel van de binnenlandse landbouwkoloniën is armoede bestrijden met werk en opleiding. In de vrije Koloniën krijgen de nieuwe bewoners werk, onderwijs en onderdak in voor hen gebouwd koloniehuisje, in de onvrije Koloniën krijgen ze een plek in een zogenaamd gesticht. De speciaal hiervoor ontworpen landschappen en gebouwen maken dat Frederiksoord-Wilhelminaoord en Veenhuizen in Nederland samen met Wortel-Kolonie in Vlaanderen UNESCO Werelderfgoed zijn.