Westerveld investeert tot 2050 75 miljoen in onderwijs

08 apr , 18:55 Nieuws
gemeentehuis diever
Google Streetview

Diever - Het Westerveldse college van burgemeester en wethouders heeft het ambitieuze Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor onderwijs vastgesteld. Daarmee reserveert de gemeente tot 2050 ruim 75 miljoen om de schoolgebouwen in Westerveld te vernieuwen. Het plan wordt in mei in de gemeenteraad behandeld.

De gemeente heeft het IHP samen met de schoolbesturen van TrEf Onderwijs, Stichting Talent Westerveld en VOMEO opgesteld. Het IHP dient als koersdocument voor besluiten rondom de investeringen in de huisvesting voor het primair en voortgezet onderwijs in Westerveld. De plannen voor de komende zes jaar zijn concreet uitgewerkt, de verdere plannen tot 2050 zijn globaal.

Jacob Boonstra, wethouder onderwijs: “Onderwijs is de bouwsteen voor ieders toekomst. We willen dat alle kinderen in Westerveld lopend of op de fiets naar een goede school kunnen. Dit IHP geeft perspectief en zekerheid aan de onderwijsinstellingen in onze gemeente. Die zijn van enorm belang voor de leefbaarheid en toekomst van onze gemeente. Daarom blijven we investeren in de kwaliteit, toegankelijkheid, duurzaamheid en veiligheid van ons onderwijs.”

Aanleiding

Gemiddeld zijn de twaalf schoolgebouwen in Westerveld ruim 50 jaar oud, waarvan er acht ouder zijn dan veertig jaar. Ze bieden in totaliteit voldoende ruimte aan onderwijs, maar vertonen meerdere gebreken. Veel schoolgebouwen zijn toe aan renovatie of nieuwbouw. Het oppakken van deze opgave met het IHP, moet onder andere leiden tot kansen, samenwerking in de uitvoering en efficiënt gebruik van middelen.

Aan de hand van het IHP wordt per school een projectvoorstel opgesteld. Die projectvoorstellen worden vervolgens aan de gemeenteraad voorgelegd.

Vier tijdvakken

De uitvoeringsagenda in het IHP bestaat uit vier tijdvakken. In het eerste tijdvak (2025-2030) zijn OBS De Hoekstee in Vledder (2028), KC De Vuursteen in Wapserveen (2029), OBS Oosterveldschool in Uffelte en CBS De Bron in Nijensleek (beide 2030) aan de beurt, die schoolgebouwen zijn allemaal ouder dan veertig jaar. In het eerste tijdvak start de gemeente ook een onderzoek naar mogelijke samenwerking tussen primair en voortgezet onderwijs in Diever, om te toetsen of verschillende scholen en voorzieningen op één campus te realiseren zijn.

De andere scholen komen in tijdvak 2 (2031-2034), tijdvak 3 (2035-2038) of tijdvak 4 (2039-2050) aan de beurt. De Storkschool in Dwingeloo wordt na 2050 aangepakt. De vier schoolgebouwen die ouder zijn dan veertig jaar maar niet in het eerste tijdvak worden aangepakt, ontvangen een eenmalige bijdrage. Daarmee kunnen de schoolbesturen de schoolgebouwen verbeteren en ze acceptabel maken tot ze volgens het IHP aan de beurt zijn.

Kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid

In het IHP is ook uitgebreid aandacht voor samenwerking, kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Zo komt bijvoorbeeld ook de vorming van integrale kindcentra aan bod, waarin onderwijs en opvang samenkomen. Ook moet er genoeg ruimte komen voor beweging en streven de partijen naar multifunctioneel gebruik van voorzieningen door ook de behoeften van andere organisaties te onderzoeken.

De ambitie is om onderwijshuisvesting vóór 2050 energieneutraal, aardgasloos en fossielvrij te maken. Daarnaast moet er zoveel mogelijk circulair, modulair en ‘remontabel’ gebouwd worden en is er veel aandacht voor veiligheid.

Het college van B&W heeft ook de nieuwe verordening voorzieningen huisvesting onderwijs vastgesteld. Daarin worden de procedures en criteria voor het aanvragen en bekostigen van huisvesting van scholen in de gemeente bepaald.