Assen - Iedereen in Drenthe kan meepraten. Het Drents Parlement start vandaag een nieuwe manier om met de inwoners van Drenthe in gesprek te gaan. Die dag wordt het platform Wij zijn Drenthe gelanceerd, een laagdrempelige manier om belangrijke onderwerpen te bespreken.
“Wij vinden het belangrijk om met de inwoners van Drenthe in gesprek te gaan in plaats van over hen te praten,” zegt Fenneke Mensen-Maat. Zij is Statenlid en voorzitter van de werkgroep verbindend besturen en benadrukt dat het Drents Parlement er is voor alle inwoners van Drenthe.
Op de speciale website WijzijnDrenthe.nl kunnen inwoners vanaf vandaag op een eenvoudige manier hun stem laten horen over onderwerpen die spelen in de provincie. De eerste gespreksronde gaat over fietsen. Het Drents Parlement wil graag weten wat de fietservaringen van de inwoners van Drenthe zijn. Hoe denken zij over de verkeersveiligheid? Hoe kunnen fietspaden en doorfietsroutes beter worden?
Iedereen kan online meepraten door op de standpunten van andere Drenten te stemmen. Mist er een standpunt? Dan kan een nieuw punt worden toegevoegd. Andere deelnemers kunnen hier weer op stemmen. De provincie gebruikt hiervoor Polis, een veelbelovende online gesprekstool die op basis van de stemmen geen meerderheid uitrekent, maar draagvlak.
De parlementsleden gaan ook de straat op om inwoners te ontmoeten. Iedere gespreksronde wordt vervolgens afgesloten met een rondetafelgesprek tussen inwoners en volksvertegenwoordigers. Deze wordt samen met Biblionet Drenthe georganiseerd in een bibliotheek in de provincie. Dit gesprek is later als podcast voor iedereen terug te luisteren
De uitkomsten van alle gesprekken worden doorgegeven aan het Drents Parlement en de ambtenaren van de provincie. Dit helpt bij het maken van beter beleid. Daarnaast staan de resultaten natuurlijk ook voor iedereen zichtbaar op dit platform.
In 2024 was er een Drents burgerberaad over wonen. Een groep van 150 inwoners heeft meegedacht en het Drents Parlement een advies gegeven over de toekomst van wonen in Drenthe. De provincie neemt de adviezen op in de Drentse Woonagenda.
Het doel van Wij zijn Drenthe is om vaker met inwoners in gesprek te gaan over provinciale onderwerpen, want als de leden van het Drents Parlement weten wat er speelt in Drenthe dan kunnen zij betere besluiten nemen.
Het Drents Parlement is Wij zijn Drenthe gestart met behulp van het Europese Interreg Speak Up-project. Het doel van Speak Up is de afstand tussen overheid en burgers te verkleinen en polarisatie tegen te gaan. In meerdere landen worden nieuwe manieren ontwikkeld, zodat inwoners en gemeenschappen een stem krijgen en zij en overheden beter kunnen samenwerken.
Meer weten en meedoen: WijzijnDrenthe.nl