Met de nieuwste techniek monitort Treant hartpatiënten nu ook thuis

29 apr , 8:43 Regio Westerveld
treant foto verbeterde hartzorg bij treant met senselink
Treant

Hoogeveen - Patiënten die problemen met hun hart ervaren kunnen sinds een paar maanden bij Treant gebruik maken van nieuwe mogelijkheden voor digitale zorg. Hierdoor hoeft de patiënt minder vaak en minder lang naar het ziekenhuis. Tegelijkertijd blijft de kwaliteit van zorg gewaarborgd.

Zorgmedewerkers kunnen vanuit het ziekenhuis patiënten real-time op afstand monitoren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van SenseLink. Deze recorder met bijbehorende plakkers op het lichaam wordt in het ziekenhuis bij een patiënt aangebracht, waarna de patiënt het dagelijks leven weer op kan pakken. Om een eventuele hartritmestoornis op te sporen, maakt SenseLink een hartfilmpje (ECG) dat vanuit het ziekenhuis live gevolgd kan worden.

Door patiënten op afstand te monitoren, kunnen potentiële problemen vroegtijdig worden opgespoord en behandeld, wat ziekenhuisbezoeken en -opnames vermindert. Dit verhoogt de kwaliteit van leven voor patiënten en draagt bij aan efficiëntere zorg.

Holter- en eventrecorder

De SenseLink-recorder kan als zogenoemde Holter worden ingezet. Dit zijn metingen van een kortere periode, vaak 24 of 48 uur. Ook kan hetzelfde apparaat gebruikt worden als eventrecorder. Dan gaat het in de meeste gevallen om een meting van 3 tot maximaal 30 dagen.

Waar eerder verschillende soorten apparaten werden gebruikt, wordt nu binnen Treant gebruik gemaakt van dezelfde apparatuur. Treant biedt deze methode aan vanuit alle drie de ziekenhuislocaties in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal. Medewerkers van de afdeling Cardiologie hebben hiervoor een speciale training gevolgd.

SenseLink: innovatief

Het principe van hartfilmpjes (ECG) bestaat al zo’n honderd jaar. Denk hierbij aan de kenmerkende plakkers en sensoren op het lichaam. De achterliggende technologie van SenseLink is daarentegen relatief nieuw. Zo is de (digitale) meetkwaliteit verbeterd en tegelijkertijd minder storingsgevoelig. Fijn voor patiënten is een aanpassing in het design van de kabel, waarbij sensoren in serie geschakeld zijn. Dat betekent in de praktijk: minder losse draden die tegen het lichaam hangen. Dat komt het draagcomfort ten goede, vooral wanneer een patiënt langere tijd gemonitord wordt. En nieuw is het van afstand live mee kunnen kijken, in plaats van na die tijd gegevens uitlezen. Zo kan data meteen worden beoordeeld, waarmee weer beter kan worden ingespeeld op het verloop van de meting.

Foto: Treant / Collega’s Nathalie Uijl (l) en Leonieke Boer-Bargeman