Meppel – Terra en Drenthe College
hebben namens Hospitality Drenthe met het innovatieve project ‘Koken op de
Boerderij’ een unieke brug geslagen tussen duurzame voedselproductie en gezonde
voeding. Dit project is uitgevoerd in drie Drentse regio's: Assen, Emmen en
Meppel.
Daar hebben studenten van Terra basisschoolleerlingen op een
interactieve manier kennis laten maken met de herkomst van ons eten.
Aansluitend konden de leerlingen zelf aan de slag om met de verse ingrediënten
gezonde gerechten te maken. Studenten van koksopleiding van Drenthe College
hielpen daarbij.
‘Koken op de
Boerderij’ wil kinderen bewust maken van waar hun voedsel vandaan komt en hen
laten ervaren hoe leuk en lekker gezond koken is. De deelnemende boeren in de
regio's hebben een cruciale rol gespeeld in het geven van deze praktijkgerichte
voorlichting. Zo hebben Geert Lindenhols en het Plattelandsrestaurant Op de
Deel in Zuidwolde, De Marwijkshof in Assen en Zuivelboerderij Melk en
Meer in Emmen hun boerderijen opengesteld voor enthousiaste jonge bezoekers. De
leerlingen kregen hier uit eerste hand uitleg over de teelt en productie van
gezonde, verse producten.
Verse lokale producten
“De leerlingen zien
waar hun eten vandaan komt en hoe lokale boeren bijdragen aan gezonde en
duurzame voeding,” vertelt woordvoerder Bert Broekhoven. “Dit project helpt hen
begrijpen waarom verse, lokale producten zo belangrijk zijn. En daarna gaan ze
samen met onze DC-studenten de keuken in om van die producten iets lekkers én
gezonds te maken.”
Het programma van
‘Koken op de Boerderij’ is speciaal ontwikkeld om aan te sluiten bij het
lesprogramma van basisscholen en om bij te dragen aan een gezonde leefstijl
onder jongeren.
Het project ‘Koken op
de boerderij’ is een samenwerking tussen het provinciale project Jong Leren
Eten (IVN en GGD), lokale boeren en onderwijsinstellingen, en heeft als doel het
bewustzijn rond gezonde voeding te vergroten. “We zijn enorm trots op het
succes van ‘Koken op de Boerderij’ en kijken ernaar uit om dit initiatief de
komende jaren voort te zetten en verder uit te breiden,” aldus Broekhoven.