Bouwen in linten wordt mogelijk in gemeente Westerveld

17 okt , 10:32 Nieuws
pix building 2762342 1280
Pixabay
Diever - Het Westerveldse college van burgemeester en wethouders heeft beleid vastgesteld om bouwen in de linten in het buitengebied mogelijk te maken. Hierdoor wordt het in bepaalde gevallen mogelijk om op onbebouwde, agrarische percelen tussen bestaande lintbebouwing in het buitengebied extra woningen te bouwen. De gemeente verwacht dat het om ongeveer 20 percelen gaat waar deze vorm van bouwen mogelijk is.
Naast de andere woningbouwopties, zoals inbreiding en uitbreiding bij een dorp, is er al geruime tijd behoefte aan mogelijkheden voor bouwen in het buitengebied. Nu is er, naast het onlangs verruimde woningsplitsingsbeleid en het ruimte-voor-ruimte beleid, een nieuwe mogelijkheid voor inwoners om in het buitengebied aan de slag te gaan. Volgens wethouder Renate Masselink, verantwoordelijk voor wonen, is het nieuwe beleid een stukje uit de puzzel om in Westerveld tot 2023 1000 woningen te realiseren: ‘Op deze manier maken we het mogelijk om een aantal extra woningen in het buitengebied te bouwen die hard nodig zijn voor onze inwoners. Tegelijkertijd willen we dat de hoge kwaliteit van ons buitengebied bewaard blijft. Daarom vinden we het belangrijk dat er bij bebouwing in de linten veel aandacht is voor het gebied rondom de nieuwe woning.’

Voorwaarden

Naast een goede landschappelijke inpassing, is een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit een belangrijke voorwaarde waaraan een initiatief moet voldoen. Door het bouwen van een woning is er sprake van een verstening van het buitengebied. Daar moet tegenover staan dat de initiatiefnemer investeert in de kwaliteit van de omgeving van de nieuwe woning, of op een andere locatie in de gemeente. Denk daarbij aan de aanleg van nieuwe natuur of de aanleg van houtsingels. Bovendien mag een woning niet groter zijn dan 150 m2 voor een hoofdgebouw met 100 m2 bijgebouw. De kwaliteit van de locatie weegt hierbij zwaar: relatief kleine, nieuwe bebouwing en goed passend in het landschap.
Binnenkort worden de nieuwe beleidsregels officieel bekend gemaakt en zijn de beleidsregels terug te vinden op de website van de gemeente.
(Foto: Pixabay / Jarmoluk)