Extra geld beschikbaar voor wolfwerende rasters in Drenthe

21 dec 2022, 8:55 Nieuws
wolf g2770d3dc9 1920
Pixabay
De provincie Drenthe stelt 200.000 euro extra beschikbaar voor schapen- en geitenhouders voor de aanschaf van wolfwerende rasters. Het extra geld is vanaf volgend jaar beschikbaar.
Tot aan dit jaar had de provincie hier 600.000 euro voor beschikbaar gesteld. Maar dat geld is volledig opgebruikt. "Wij zijn goed op weg", glundert provinciebestuurder Henk Jumelet. "Wij zijn de provincie die het meeste geld heeft uitgegeven aan preventieve maatregelen tegen de wolf."
Er komt waarschijnlijk nog meer geld aan voor wolfwerende rasters. De 200.000 euro is bedoeld voor schapen- en geitenhouders, maar het afgelopen jaar zijn ook koeien en pony's aangevallen door de wolf in Drenthe. Jumelet hoopt dat in het voorjaar van 2023 ook een subsidieregeling komt voor houders van runderen, varkens, paarden, pony’s, ezels en alpaca’s.

Wolf

Het aantal wolven in Drenthe neemt toe. Dit jaar zijn in het Drents-Friese Wold wolvenwelpen geboren. Daarnaast zwerven er een aantal wolven door Drenthe, waardoor het aantal wolvenaanvallen toeneemt. Rasters zijn volgens de provincie een effectieve manier om een wolf te weren van een perceel waar dieren worden geweid.