Jaarlijkse Slipjacht in Havelte is op 19 oktober

03 okt , 17:01 Nieuws
pn 21022015 slipjacht de wijk2
Artizzl Media / Peter Nefkens
Havelte- Vanaf 1972 wordt jaarlijks de slipjacht, ook wel de Hubertusjacht van het Noor­den genoemd, in Havelte gehouden. Op zaterdag 19 oktober is dit boeiende schouwspel hier weer te bewonderen. Het is een oude vorm van jacht, die zich vanuit Engeland over Europa, Amerika en zelfs Australië heeft verspreid.
Aangezien het bejagen met honden van de levende vos in Neder­land al lang verboden is, wordt bij de slipjacht een kunstmatig vossenspoor getrokken. De hondenzijn zgn. foxhounds. Dit zijn Engelse honden, die speci­aal voor dit doel zijn gefokt. Ze zijn als huisdier niet geschikt.

Met snelheid bejagen

Het parcours gaat door heide, bossen, weilanden en sloten. De jacht in Havelte bestaat uit 3 runs, elk van ca. 5 km lengte. Een run is het stuk van het parcours, waar de honden het spoor gevonden hebben en het dan met snelheid bejagen. Tijdens de run geven de honden groot geluid en blaf­fen elkaar toe, ten teken dat ze het spoor ge­vonden hebben. De mate van houdbaarheid van dit reukspoor is afhankelijk van het weer en het soort terrein. Aan het einde van de jacht krijgen de honden toch hun prooi. Deze prooi is geen vos, maar een stuk koeienpens, die ze al grommend verscheuren.
Om ongeveer 13.00 uur vindt de presentatie van de ruiters en honden aan wethouder Schoenmaker van de gemeente Westerveld plaats op de brink in Havelte, bij café restaurant  ’t Knooppunt. Aansluitend is de start van de eerste run tegenover brandweerkazerne Havelte. De eerste run voert voornamelijk over de Eursinger- en Wallinger Es. De tweede run gaat grotendeels over het militair oefenterrein achter de Johannes Postkazerne. De derde run gaat via Busselte weer richting Havelte. Om omstreeks16.00 uur vindt terug op de brink de zgn. "kill" plaats.