Meer dan 90 Westerveldse verenigingen maken gebruik van 'frisse start'-subsidie

11 dec 2022, 11:56 Nieuws
money ga477b8389 1920
Pixabay
Met een subsidie van de provincie zijn in Drenthe meer dan 700 activiteiten georganiseerd. In Westerveld gaat het om ruim 90 initiatieven. En de teller loopt nog door. Het gaat om de 'frisse start'-subsidie, die vrijwilligers moet steunen en inspireren om aan de slag te gaan.
Iedere gemeente kreeg van de provincie geld om uit te delen aan de verenigingen. Bij de gemeente Westerveld konden verenigingen tussen de 250 en 2000 euro aanvragen om een activiteit te organiseren voor hun leden. Het is bedoeld voor initiatieven om de organisatie toekomstbestendiger te maken. De gemeente kreeg 50.000 euro van de provincie, en verhoogde zelf het budget met 18.000 euro.
"Wij zijn in Westerveld overweldigd door het grote aantal actieve vrijwilligers dat zich inzet voor de Westerveldse gemeenschap", zegt wethouder Henk Doeven. "De ruim 90 ingediende initiatieven laten zien dat onze lokale verenigingen en stichtingen veerkrachtig en creatief zijn en blijven, ook na deze coronacrisis. Door ruimte te bieden in de besteding, hebben partijen het kunnen inzetten waar nodig."

Ouderenmiddag

Stichting Ouderenbeleid Vledder en omstreken heeft het geld gebruikt tijdens de Nationale Ouderendag. De stichting heeft toen een ouderenmiddag gehouden in Ons Dorpshuis in Wilhelminaoord. De organisatie blikt terug: "Shantykoor ‘Stuyvesant Sailors’ bracht vele liederen ten gehore, over zee, drank en vrouwen. De ouderen uit Vledder en omgeving zongen luidkeels mee. Na het swingende optreden werd iedereen getrakteerd op een heerlijke broodmaaltijd, verzorgd door de vrijwilligers van Ons Dorpshuis."
De tafeltennisvereniging heeft de subsidie gebruikt voor nieuw materiaal. "Onze tafeltennisclub bestaat al meer dan 25 jaar en dat geldt ook voor het materiaal waar we mee spelen. Met de Frisse doorstart hebben wij inmiddels een betere klasse tennisballetjes aangeschaft en nieuwe tafeltennisnetjes."

Klusmiddag
Survivalrun Havelte koos voor een klusdag. "Met een grote opkomst van leden hebben we onze handen uit de mouwen gestoken en het terrein opgeruimd, onderhoud aan de hindernissen uitgevoerd en onze nieuwe opslag ingericht. Met de subsidie hebben we deze dag uit kunnen voeren en gezellig afgesloten met een barbecue", kijkt de vereniging terug. "Na lange tijd weer gezellig met elkaar rond het vuur kletsen en elkaar beter leren kennen. Dit clubgevoel aanwakkeren zorgt ervoor dat we ook in de toekomst op onze leden kunnen rekenen als vrijwilliger bij de activiteiten van onze club."

Volgend jaar

De subsidie werd vorig jaar in het leven geroepen, zodat verenigingen wat leuks konden doen tijdens corona. Vanwege het succes werd de subsidie verlengd voor dit jaar. De provincie bekijkt wat ze volgend jaar samen met de gemeenten kan doen om verenigingen te ondersteunen.