Odensehuis in Havelte doet mee in landelijke proef voor dementievriendelijke ontmoetingsplekken

25 jul 2023, 11:57 Nieuws
veldkei
Google Streetview
Het Odensehuis in Havelte is een van de tien locaties van Alzheimer Nederland om mee te werken aan een proef om dementievriendelijke ontmoetingsplekken te ontwikkelen. Ook het Odensehuis in Meppel doet mee aan de proef.
Het Odensehuis, dat in dorpshuis De Veldkei in Havelte zit, is een plek waar mensen met (beginnende) dementie en mantelzorgers, gewoon even binnen kunnen lopen. Er liggen spelletjes, boeken en een krant, en ze kunnen er koffie, thee of een lunch krijgen.
De locatie in Havelte is vorig jaar geopend. De gedachte erachter is om de positie van mensen met beginnende dementie te verbeteren en ondersteuning bieden aan mantelzorgers. “Daarin zijn we geslaagd”, vindt Corine Volleberg, secretaris van de stichting Odensehuis Meppel/Westerveld. "We krijgen steeds meer bezoekers. Zij vinden het fijn om er te zijn en samen kunnen we soms lastige vraagstukken oplossen."
“Het eerste jaar is best spannend", vertelt Corine Volleberg. "Maar gelukkig kregen we erg fijne vrijwilligers en de toeloop van bezoekers groeit nog steeds. Het mooiste zijn hun hartverwarmende reacties: het Odensehuis voorziet in een behoefte en daar zijn we enorm blij mee." Het succesvolle eerste jaar werd voornamelijk gefinancierd door de provincie Drenthe en de gemeente Meppel en gemeente Westerveld.

Proef

In totaal is er een kleine 20.000 euro beschikbaar gesteld door Alzheimer Nederland om van beide plekken een in Meppel en een in Havelte een dementievriendelijke ontmoetingsplek te creëren. De vraag hierbij luidt: wanneer is een plek dementievriendelijk? Welke criteria horen hierbij?