Otten Infra heeft eerste tractor van Westerveld die op waterstof rijdt

25 feb 2023, 14:24 Nieuws
whatsapp image 2023 02 24 at 172248
Gemeente Westerveld
Otten Infra BV uit Wapse heeft de eerste tractor op waterstof in de gemeente Westerveld. Het bedrijf is gespecialiseerd in onder meer grond en bestratingswerk, waarbij gebruik wordt gemaakt van groot materieel. Gisteren werd de tractor onthuld.
"Wij zien dat elektrische ontwikkelingen nog niet zover zijn dat machines 8 uur per dag achter elkaar full power kunnen meedraaien", zegt Renate Otten, mede-eigenaar. "De tractor op waterstof kan dat wel. Deze ontwikkeling zien wij helemaal zitten en daarom hebben we gekozen voor een waterstoftractor. We zijn er super trots op."
Wethouder Henk Doeven: "Deze ondernemer zet een grote en belangrijke stap om van het biobrandstof af te komen. Schonere en emissieloze auto’s zien we steeds meer, maar vergroening van grootmaterieel zoals bouwmachines, bouwwerktuigen en trekkers nog niet. Dat is begrijpelijk, want er is een forse investering mee gemoeid. Ik hoop dat meer ondernemers leren over de ervaring van Otten en andere ondernemers in Drenthe, en ook stappen durven zetten richting vergroening en dus schoner materieel."

Vergroenen

Vanuit het Rijk is er voor bedrijven onder andere een subsidieregeling om te vergroenen. Aanvullend op de stimulering van het Rijk, is de gemeente aan het onderzoeken of een wederkerend fonds van betekenis kan zijn voor een aantal Westerveldse bedrijven om de stap naar het vergroenen van grootmaterieel te zetten.
"Wij denken hierbij onder andere aan zwaar te beladen vrachtwagens en grondverzetmachines", zegt Doeven. "Hierbij is een uitrol nodig van meerdere waterstofstations en/of elektrische laadstations in Westerveld en gemeenten in Overijssel, Flevoland en Drenthe. We gaan de vraag en behoefte inventariseren om daar een lokaal maatwerkprogramma van te maken."