Speaker en organisator Jan Kooistra overleden, Diever is hem veel dank verschuldigd

29 sep , 17:58 Nieuws
diever im jan kooistra
Diever/Leeuwarden - Zeer plotseling is Jan Kooistra , geboren in Oosterbierum, de enthousiaste animator en speaker van vele hardloopwedstrijden in het noorden afgelopen donderdag in Leeuwarden op 77 jarige leeftijd overleden.
Jan was woonachtig in St. Jacobiparochie en van daaruit was hij de stimulator van de wedstrijden . Met zijn bus, gevuld met onder meer geluidsmateriaal, afzetlint en statafels, reisde hij van wedstrijd naar wedstrijd. Ook vervoerde daarin hij warme en koude dranken, sinaasappel schijfjes, bananen en dergelijke  voor de lopers.
Met zijn vrouw Josefien, drie jaar geleden overleden, was hij in 1980 oprichter van “Sport Vereniging Friesland”. Jan was lid in de Orde van Oranje-Nassau, erelid van SV Friesland, de KNAU en FNV en Ster van de Waadhoeke. De  jaarlijkse “Berenloop van  Terschelling” was een heel bijzondere wedstrijd voor hem.

Sportpromotie Diever

Voor Stichting Sport Promotie Diever was hij speaker bij alle wedstrijden: de Drents Friese Wold Marathon (maart), de Midzomermarathon (juli) , de Boscross/Trailrun (december) en niet te vergeten Brinklopen (dinsdagavonden in de maanden juli en augustus). Hij  verzorgde bovendien trouw de verslagen van de wedstrijden waar hij bij aanwezig was en was enorm betrokken bij de organisatie. Hij zette mede de routes uit, hielp met het opbouwen van start en finish en de verfrissingsposten. ‘s Zomers bivakkeerde hij in zijn camping aan Hoeve aan den Weg, van waaruit hij ook hardloopwedstrijden organiseerde.

Hij leefde mee

Jan kende, doordat hij op vele plaatsen bij wedstrijden speaker was, heel veel lopers. Bij het verslaan van de wedstrijd wist hij vaak van veraf al wie er aan kwam lopen. Wist ook meteen te vertellen, hoeveel keren de betreffende loper had meegedaan. Hij leefde mee met de mensen in zijn naaste omgeving. Jan was een gedreven en bijzondere persoonlijkheid.
Dat blijkt ook uit het feit dat hij in 28 uur in Roubaix 215 kilometer heeft gelopen. Nog een ander wapenfeit: 100 Engelse mijl liep hij in 29  uur en 24 minuten. ‘Jan, heel erg bedankt voor al jouw bijdragen aan onze organisatie’, laat Gerard Gomarus weren namens bestuur en Vrijwilligers van  Stichting Sport Promotie Diever.