Frederiksoord/Diever - Ambachtelijke cidermaker Walt Cider verhuist begin 2026 van het huidige onderkomen bij De Proef in Frederiksoord naar een eigen pand aan de Valkenakker in Diever. Met deze stap breidt het Drentse bedrijf zijn mogelijkheden uit voor productie, opslag en verdere groei.
De verhuizing betekent niet alleen een fysieke verschuiving, maar ook een nieuwe fase voor Walt Cider. In Diever krijgt het bedrijf voor het eerst de beschikking over een locatie in eigen beheer. Dat biedt meer ruimte én meer vrijheid om plannen voor schaalvergroting en productontwikkeling in gang te zetten.
“De nieuwe locatie in Diever biedt precies wat we nodig hebben om de volgende stap te zetten,” vertelt oprichter Tom Hoogland. “We blijven in de regio die ons dierbaar is, maar krijgen nu meer ruimte om ons bedrijf verder te ontwikkelen.”
Voor de lokale gemeenschap is er dit najaar nog een vertrouwd moment op de oude locatie: op zaterdag 20 september en zaterdag 11 oktober organiseert Walt Cider in Frederiksoord voor het laatst twee appel-inzamelmiddagen (14:00 – 16:30). Inwoners kunnen dan hun eigen appels inleveren, waarvan in de cidermakerij een unieke persoonlijke cider wordt gemaakt. In het voorjaar ontvangen deelnemers hun eigen flessen cider terug – een traditie die al jaren geliefd is in de regio.
Walt Cider staat bekend om zijn ambachtelijke ciders, gemaakt van appels uit hoogstamboomgaarden in Drenthe. De verhuizing maakt het mogelijk om het productieproces verder te professionaliseren en ook lokale verkoopmogelijkheden op termijn uit te breiden.
De ciderproducent blijft zich ook na de verhuizing inzetten voor biodiversiteit en natuurbeheer, met een sterke focus op lokaal fruit en extensieve teeltmethodes.