Werkzaamheden aan het bos bij Darp en Dieverbrug

18 jan 2023, 10:49 Nieuws
tree g1afa6c276 1920
Pixabay
Aangetaste en dode bomen langs wegen en paden in het bos bij Overcinge, Darp en Dieverbrug worden verwijderd en zogenaamde toekomstbomen krijgen meer ruimte.
Regelmatige bezoekers en bewoners uit Havelte, Darp, Dieverburg en omgeving hebben waarschijnlijk al bomen gezien met een oranje ring om de stam. Deze gemarkeerde bomen worden binnenkort verwijderd. Dit moet zorgen voor een gevarieerder en natuurlijker bos en geven gezonde bomen meer licht en lucht om te groeien.
Door stormen, ziektes en aantastingen is sinds 2016 een hoop veranderd. Er staan een aantal dode bomen langs wegen en paden die een gevaar kunnen vormen voor bezoekers en passanten. Daarnaast zijn er een paar stukken bos met fijnspar die allemaal dood of zwak zijn. Deze worden gekapt waarna later nieuwe soorten worden ingeplant.

Toekomstbomen

Ook is het nodig om toekomstbomen meer ruimte te geven. Een toekomstboom is een boom waarvan is vastgesteld dat die mag blijven groeien ten opzichte van andere bomen. Deze boom draagt namelijk bij aan een bepaald doel, bijvoorbeeld biodiversiteit. Door ruimte te bieden aan deze toekomstbomen gaat het bos er gevarieerder en natuurlijker uitzien en krijgen gezonde bomen meer licht en lucht om te groeien.
Karakteristieke bomen langs wandelpaden, en bomen die dienst doen als nestboom voor vogels of vleermuizen, blijven in ieder geval staan. Deze nestbomen worden voor de werkzaamheden in kaart gebracht en tijdens de werkzaamheden ontzien.
Tijdens de werkzaamheden kan er sprake zijn van enige (geluids)overlast door de werkzaamheden en het werkverkeer.